Welcome to MindCipher, a social repository of the world's greatest brain teasers, logic puzzles and mental challenges.

Sand Timer Puzzle

You have two sand timers with you. One can measure 7 minutes and the other sand timer can measure 11 minutes. This means that it takes 7 minutes for the sand timer to completely empty the sand from one portion to the other.

You have to measure 15 minutes using both the timers. How will you measure it ?

Start both the timers together.When seven minutes timer get finished reverse it( count=7 minutes ).

Now wait till 11 minute timer finishes(count=11 minutes).Once 11 minute timer finishes reverse the 7 minutes timer again.Once this finishes we are done.

(count=11+4=15)

Comments


Sakshi Kadam

a360braingames.com

  

Ravi

Sakshi -- no spamming.


Lidia

Start both the timers together. When 7 minute timer get finished start the countdown of 4 last minutes in 11 minute timer (11 - 7 = 4).

Now wait till 4 minute finishes and reverse 11 minute timer. Once this finishes task is done (4 + 11 = 15).

Check out other puzzles:
Random  

Like this? You might also like:
The Classic Weights & Scale
The Sinking Island
The Monty Hall Problem
Submitted by
Rohit Gurjar
over 1 year ago
Likes
Difficulty 5.0 ?

Tags
None

Back